fbpx
10 tempat pembuangan sampah terbesar di dunia

10 tempat pembuangan sampah terbesar di dunia

Kongsi di Sosial Media

Dengan populasi manusia yang semakin membesar di muka bumi ini, tidak hairan jugalah dengan kadar sampah yang dihasilkan oleh mereka sendiri semakin meningkat. Kerana itulah wujudnya tempat pembuangan sampah atau tapak pelupusan sampah. Tapak pelupusan sampah merupakan salah satu cara untuk membuang sisa pepejal kita dengan cara yang selamat. 

Tujuan tapak pelupusan sampah dibina adalah kerana tidak semua barang yang dibuang boleh dikitar semula atau digunakan semula. Terdapat 10 tapak pelupusan sampah yang terbesar di dunia dan saiz ukurannya beserta kadar sampah yang diterima boleh dikatakan sangat sukar untuk dipercayai.

10. Apex Regional, Las Vegas, Nevada, Amerika Syarikat (2200 ekar)

Tempat Pembuangan Sampah Apex Regional, Las Vegas, Nevada, Amerika Syarikat

Kredit Foto: Las Vegas Sun

Tapak pelupusan Apex Regional adalah seluas 2,200 ekar dan merupakan tapak pelupusan sampah yang terbesar di Amerika Syarikat. Sampah-sampah yang diterima melebihi 9,000 tan sehari tetapi masih tidak melepasi kemampuan sebenarnya iaitu pada 15,000 tan setiap hari. Tapak pelupusan ini dibuka pada tahun 1993 dan diuruskan oleh Republic Services di Amerika Syarikat. 

Tapak pelupusan Apex Regional dijangka mempunyai jangka hayat sehingga 250 tahun dengan kapasiti keseluruhan sebanyak 50 juta tan. Tapak pelupusan ini digunakan dengan sebaik mungkin sebagaimana loji janakuasa yang berjumlah 35 juta US dollar  dibina untuk menukarkan gas metana dari tapak pelupusan ini kepada tenaga yang dapat memenuhi keperluan tenaga lebih daripada 10, 000 isi rumah di Nevada Selatan.

9. Tapak Pelupusan Delhi, New Delhi, India (500 ekar)

Tempat Pembuangan Sampah Delhi, New Delhi, India

Kredit Foto: Hindustan Times

Tapak pelupusan Delhi sebenarnya terdiri daripada empat tapak pelupusan sampah iaitu Narela Bawana, Bhalswa, Okhla, dan Ghazipur. Keempat-empat tapak pelupusan ini merangkumi 500 ekar tanah dan menerima sebanyak 9,000 – 9,200 tan sisa sampah setiap hari secara terus dari bandar New Delhi. Namun begitu, tapak pelupusan Delhi agak bermasalah kerana kesemuanya kecuali Narela Bawana telah mencapai had maksimum. 

Bhalswa sepatutnya ditutup apabila sampah mencecah 72 kaki tinggi namun masih belum ditutup dan sehingga kini, sampah tetap terus menimbun. Kini, kadar sampah meningkat pada 134 kaki dan sampah terus terkumpul pada kadar yang belum pernah terjadi sebelumnya menyebabkan punca perbalahan antara penduduk New Delhi dan kerajaan.

8. Laogang, Shanghai, China (830 ekar)

Kredit Foto: Global Times

Tapak pelupusan Laogong adalah seluas 830 ekar dengan sampah menumpuk setinggi 65 kaki. Tapak pembuangan sampah Lao Gong di Shanghai, China bukan sahaja tempat pembuangan sampah terbesar di bandar Shanghai tetapi ia juga adalah salah satu tapak pelupusan sampah terbesar di Asia. Lao Gong menerima hingga 10,000 tan sampah setiap hari yang juga merupakan separuh daripada keseluruhan sampah di Lao Gong. 

Walaubagaimanapun, tidak semua di tapak pelupusan ini tidak boleh dijadikan manfaat yang baik kerana gas metana yang dihasilkan oleh sisa sampah di tapak pelupusan ini berjaya ditukar ke tenaga hijau yang mencukupi dan mampu memberi sumber kuasa kepada lebih 100,000 isi rumah. 

Tapak ini dikendalikan oleh Veolia yang merupakan syarikat Perancis yang berniat untuk memanfaatkan sumber kuasa yang dicipta melalui sampah yang dilupuskan sejak 2014. Veolia berjaya mengurangkan pelepasan metana sebanyak 25,800 tan dan mereka merancang untuk meneruskan pengurangan ini ke tahun-tahun akan datang.

7. Malagrotta, Rom, Itali (680 ekar)

Malagrotta Landfill

Kredit Foto: EJAtlas

Tapak pelupusan Malagrotta bermula sebagai tempat pembuangan sampah secara haram pada tahun 1970-an, namun akhirnya disahkan pada tahun 1984 dan telah menjadi tempat kemudahan untuk pembuangan sisa perbandaran yang terbesar di Eropah. Malagrotta meliputi 618 ekar tanah dan kini menerima antara 4,500 hingga 5,000 tan sampah setiap hari. Ia mempunyai kapasiti untuk memegang sampah sehingga 60 juta tan. 

Walaupun gas metana yang dihasilkan oleh tempat pembuangan sampah ini dapat digunakan untuk elektrik dan sebagai bahan bakar, pembuangan sampah itu sendiri telah dan terus memberi kesan persekitaran yang buruk pada tanah sekitarnya. Malagrotta telah menyebabkan kerosakan yang besar pada lembah Galleria. Tapak tersebut telah mencemarkan udara dengan bahan kimia serta gas beracun seperti amonia merkuri dan nitrogen arsenik yang telah meresap ke tanah sekitarnya.

6. Puente Hills, Los Angeles, California, Amerika Syarikat (630 ekar)

Puente Hills Landfill

Kredit Foto: Change.org

Tapak pelupusan Puente Hills telah ditutup secara rasmi pada 31 Oktober, 2013 tetapi ia tetap menjadi salah satu tapak pelupusan sampah terbesar dalam sejarah Amerika Syarikat. Kembali ketika ia masih beroperasi, ia menerima lebih dari 13,200 tan sampah sehari dan telah mengumpulkan lebih daripada 130 juta tan sampah sepanjang tempoh hayatnya. 

Tapak pelupusan Puente Hills pertama kali dibuka pada tahun 1957 dan ketika itu dikenali sebagai tapak pembuangan San Gabriel Valley. Tapak tersebut akhirnya membesar dan meliputi kawasan seluas 630 ekar pada tahun 2015. 

Bandar Los Angeles memulakan rancangan untuk menukar tempat pembuangan sampah tersebut daripada ‘wasteland’ ke Regional Park (Tanah yang dikhaskan untuk melindungi dan memulihara kawasan di lanskap semula jadi atau yang diubah suai). Mereka berharap agar taman itu dapat digunakan untuk rekreasi pada masa akan datang. Sepanjang tempoh 2 tahun, mereka menerima tanah pengisian bersih dan rancangan mereka untuk menukar timbunan sampah yang besar ini kepada tempat rekreasi masih lagi dijalankan.

5. Sudokwon, Incheon, Korea Selatan (570 ekar)

Sudokwon Landfill

Kredit Foto: The Korea Times

Tapak pelupusan Sudokwon di Incheon, Korea Selatan tidak hanya besar tetapi menjadi mercu tanda pengurusan sisa lestari. Tempat pembuangan sampah yang berukuran 570 ekar ini dibuka pada tahun 1992 dan menerima antara 18,000 hingga 20,000 tan sampah setiap hari dari Seoul tetapi bersama dengan sejumlah sampah yang besar, tapak ini juga mempunyai kemudahan kitar semula air dan penyahgaraman.

Air yang dikitar semula dari tempat pembuangan sampah digunakan untuk mengairi tanah sekitarnya dan 700,000 pokok telah ditanam di tempat pembuangan sampah tersebut. Bahkan juga, tapak pelupusan Sudokwon telah menjadi tempat pendidikan kepada 50,000 pelajar dan kanak-kanak setiap tahun. Mereka melawat ke tempat ini untuk belajar tentang perubahan iklim dan pengurusan sisa lestari.

4. Deonar, Mumbai, India (326 ekar)

Deonar Landfill

Kredit Foto: Hindustan Times

Tapak pelupusan Deonar di Mumbai, India berhadapan dengan pelbagai masalah. Sisa sampah yang diterima telah melebihi kapasitinya sendiri. Tempat pembuangan sampah ini seluas 326 ekar dan berkapasiti 2,000 tan sampah sehari, namun lebih dari 5,000 tan disimpan di sana setiap hari. 

Ini menyebabkan sisa sampah menumpuk sehingga hampir 100 tinggi kaki di tapak pelupusan tersebut. Bukan sahaja itu, malah laporan amaran keluar pada tahun 2016 yang mendedahkan bahawa tempat pembuangan ini terdapat gas metana yang mudah terbakar sebanyak 12.7 juta tan. 

Tidak ada sebarang tindakan yang dilakukan untuk meringankan masalah ini dan pernah terjadi satu kebakaran pada tahun 2016. Api dari kebakaran tersebut sangat marak dengan asap yang begitu tebal sehingga boleh dilihat dari satelit NASA. Kebakaran ini jelas membuktikan bahawa langkah-langkah pencegahan sepatutnya diambil dengan segera oleh pihak yang bertanggungjawab. Namun, tempat pembuangan sampah Deonar terus-menerus mengumpul sampah pada kadar yang tidak dapat dikendalikannya.

3. Bordo Poniente, Mexico City, Mexico (927 ekar)

Bordo Poniente

Kredit Foto: ZDNet

Bordo Poniente, tapak pelupusan sampah yang dahulunya yang paling terbesar di Amerika Latin yang terletak di Mexico City. Tapak ini telah mencapai had kapasitinya dan ditutup pada tahun 2011 tetapi ketika ia masih beroperasi sebelum ini, Bordo Poniente menerima 12,000 hingga 15,000 tan sampah setiap hari. 

Tempat pembuangan tersebut mula menunjukkan faedahnya pada tahun 1985 dan hanya bertujuan untuk menjadi tempat pembuangan untuk serpihan sisa yang disebabkan oleh gempa bumi di Mexico City pada tahun tersebut. Namun, ia dengan cepat telah menjadi tempat pembuangan sampah yang menerima 70 juta tan sampah sepanjang hayatnya. 

Tapak ini adalah seluas 927 ekar dan pada tahun 2014, kerajaan Mexico memutuskan untuk memanfaatkan tempat pembuangan sampah yang tidak aktif tersebut dengan baik. Mereka mula merencana untuk menggunakan gas metana yang dihasilkan dari tapak tersebut untuk menghasilkan tenaga elektrik.

2. Fresh Kills, New York, Amerika Syarikat (2,200 ekar)

Fresh Kills Landfill

Kredit Foto: Wikipedia/Fresh Kills Landfill

Ketika tapak pelupusan Fresh Kills dibuka pada tahun 1948, ia sepatutnya menjadi tempat pembuangan sampah sementara. Statusnya dengan cepat berubah dari sementara kepada kekal dan menjelang tahun 1955, Fresh Kills merupakan tapak pelupusan sampah yang terbesar di dunia. 

Tempat pembuangan sampah ini terletak di wilayah Pulau Staten dan dinamakan sebagai muara Fresh Kills. Kawasan yang diliputi olehnya agak sukar untuk dipercayai kerana ia seluas 2.200 ekar dan ia masih kekal sebagai tempat pembuangan sampah terbesar di dunia sehinggalah ia ditutup pada tahun 2001. Tapak pelupusan yang terbesar itu telah menerima jumlah sisa sampah yang belum pernah terjadi sebelumnya. 

Pada tahun 1986, ia menerima 29,000 tan sampah setiap hari dan dari tahun 1991 hingga ditutup, tapak pelupusan Fresh Kills adalah satu-satunya tempat pembuangan sampah di New York yang menerima sampah kediaman New York City. Oleh itu, sisa sampah telah menumpuk sehingga berukuran 1.225 kaki. Bahkan, sisa sampah menumpuk begitu tinggi sehingga tapak pelupusan Fresh Kills telah disebut sebagai salah satu struktur buatan manusia terbesar di dunia. 

Tapak pelupusan Fresh Kills telah saksikan jumlah sisa sampah sebanyak 150 juta tan di sepanjang hayatnya dan walaupun tempat pembuangan sampah tersebut telah ditutup selama lebih dari satu dekad sekarang, tempat tersebut dituntut semula pada tahun 2008. Tapak ini sedang menjalani pembangunan semula tapak selama 30 tahun yang akan menukarkan tapak pelupusan pemegang rekod ini kepada Taman Fresh Kills di masa akan datang.

1. Pacific Garbage Patch, Lautan Pasifik (1,600,000 km2)

Pacific Garbage Patch

Kredit Foto: Forbes

Terapung di Lautan Pasifik yang meliputi kawasan seluas 1,600,000 kilometer persegi adalah tempat pembuangan sampah terbesar di dunia. Pacific Garbage Patch terdiri daripada dua jisim besar sampah, barat dan timur. Barat adalah antara Hawaii dan California manakala timur di sebelah barat Hawaii dan di timur Jepun. 

Tempat pembuangan sampah tersebut adalah tempat sampah dari seluruh dunia dengan sebilangan plastik berusia lebih dari 50 tahun. Terdapat sisa-sisa pemetik api plastik, berus gigi, botol air, pen, botol bayi, telefon bimbit, beg plastik, pulpa kamu, enapcema kimia dan lain-lain jenis buangan atau serpihan. 

Sebenarnya, saintis menganggarkan bahawa terdapat lebih daripada 1.8 trilion sampah yang terapung di lautan dan Pacific Garbage Patch terus membesar dan mengumpulkan sampah pada kadar yang membimbangkan. Jadi, apa sebenarnya yang berlaku? 

Terdapat arus lautan yang disebut zon penumpuan subtropika. Panjangnya adalah sejauh 6,000 batu dan menghubungkan kedua-dua tambalan itu. Sampah pada dasarnya terperangkap dalam arus Pasifik Utara di mana ia berkumpul untuk membuat longgokan terbesar yang pernah dilihat oleh dunia. Manusia sebagai salah satu spesis, menghasilkan 100 juta tan plastik setiap tahun. 10% plastik ini berakhir di lautan dan sebahagian besarnya berkumpul di Pacific Garbage Patch. 

Tak perlu dikatakan lagi, Pacific Garbage Patch menyebabkan kesan bencana terhadap kehidupan laut. Dengan penyu laut dan burung Albatross Laysan menjadi antara yang paling teruk terjejas. Dan, ketika tambalan sampah tersebut terus berkembang, kita hanya dapat meneka apa akibatnya di masa depan akan menjadi. Pacific Garbage Patch jelas merupakan tempat pembuangan sampah terbesar di dunia yang menyebabkan ia mendapat tempat teratas dalam senarai 10 tempat pembuangan sampah terbesar ini.

Kredit Video: YouTube Paradigm

Mahukan persekitaran yang bersih dan selesa?

Mulakan dengan pemilihan tong sampah yang betul dan sesuai. Lawati ke halaman Produk kami untuk dapatkan maklumat tentang pelbagai jenis tong sampah dan kegunaannya.


Kongsi di Sosial Media